مرور شیمی از واجباته!
همونطور که میدونی، شیمی یکی از مهمترین درسهای کنکورته؛ بنابراین باید یه فکری کنی تا مطالبی که با کلی زحمت یاد گرفتی، تو ذهنت جا خشک کنن و تا کنکور که سهله، برای همیشه یادت بمونن.
❌ متاسفانه خیلی از کنکوریها روش اصولی و درست مرور شیمی کنکور رو نمیدونن و یا اصلا روش خاصی برای مرورش ندارند! ❌
اگه تو هم با نزدیک شدن به زمان کنکور و امتحانات نهایی، نگران نحوه مرور شیمی کنکور هستی و نمیدونی چطور باید تو این مدت کوتاه درس شیمی را به سبک رتبههای برتر مرور کنی؛ این مقاله مدیکال استوز مخصوص خودته!
✅ اگه هدفت اینه که :
- مطالب درس شیمی به طور کامل توی ذهنت ماندگار بشن،
- و توی این درس پیشرفت داشته باشی،
باید نحوه مرور حرفهای شیمی کنکور به روش رتبه برترها رو تو این مقاله با دقت بخونی. 🧠
🔴 سوال اینجاست: چگونه شیمی کنکور را مرور کنیم تا فراموشی را به حداقل برسانیم؟ 🤔
- انواع روشهای مرور شیمی چیست؟!
- مرور شیمی از روی خلاصه نویسی یا با تستزنی؟
اگه اون هفته مسئله و تیپ تستی جدید کار نکرده بودی، مسائلی که هفته های پیش کار کردی و هنوز تسلط کافی روشون نداری رو کار کن. برای این کار میتونی از کتاب های موضوعی مثل مسائل شیمی کنکور خیلی سبز استفاده کنی.
چگونه شیمی کنکور را مرور کنیم؟
شیمی کنکور از دو بخش تشکیل شده : حفظیات و مسائل شیمی
روش مرور هر کدوم هم متفاوته.
همونطور که میدونی هم سوابق تحصیلی و نمره امتحان نهایی شیمی و هم درصد شیمی کنکور توی رتبهات تاثیر فوقالعاده زیادی دارند؛ و البته که مطالعه برای امتحان تشریحی با آزمون تستی خیلی فرق داره.
بنابراین روش مرور شیمی رو میتونیم به دو بخش مخصوص کنکور و مخصوص امتحان نهایی تقسیم کنیم.
در ادامه بهت یاد میدم چطور روش مرور اختصاصی برای همه این بخشها داشته باشی.
انواع روشهای مرور شیمی
چگونه شیمی کنکور را مرور کنیم؟ روشهای مختلفی برای مرور شیمی وجود داره. بستگی به تو داره که با کدومش راحتتری و بازدهی بیشتری ازش داری:
- مرور شیمی با تکنیک طبقهبندی
با طبقهبندی مواد برای مثال حلالهای آب و چربی، اسید های قوی و ضعیف، بازهای قوی و ضعیف، عناصر واکنش پذیر و واکنشناپذیر، کاتیونها، آنیونها و ...
- مرور شیمی با تکنیک تیپ بندی
تستها منابع بسیار عالی برای مرور نکات شیمی هستند. یکی از بهترین راههای مرور اینه که از هر تیپ سوال یک یا چند نمونه (بسته به نیاز) حل کنی.
- مرور شیمی با تورق منبع مطالعاتی اولیه
سریعترین راه برای به یاد آوردن مطالب شیمی، مطالعه و تورق دوباره منبعی هست که برای اولین بار از روش خوندی. اینطوری با یک نگاه همه چیز یادت میاد.
- مرور شیمی با منابع جدید و سطح دوم
اگه هم مرور میخوای هم لولآپ، بهترین کار اینه که بری سراغ یک منبع جدید با سطح بالاتر.
روش مرور مسائل شیمی
مسائل شیمی، حدود 40 درصد شیمی کنکور رو شامل میشن که برای تسلط بهش زمان زیادی لازم هست.
چون یادگرفتن حل مسائل شیمی چیزی نیست که یک شبه بتونی کامل بهش مسلط بشی، پس تو برنامه ی هفتگیت حتما حتما یه تایمی رو برای مرور مسائلی که اون هفته کار کردی اختصاص بده. مثلا روزهای آخر هفته مثل پنجشنبه و جمعه به جای پیشروی جدید، مسائل اون هفته رو مرور کن.
بهتره هر بار که بخشی از حفظیات شیمی رو میخونی، قسمت های مهمش رو خلاصه نویسی کنی که تو بازه های مروری حتما از خلاصه نویسی هایی که قبلا داشتی استفاده کنی. چون خلاصه نویسی به دسته بندی مطالب تو ذهنت خیلی کمک میکنه.
بهترین روش مرور حفظیات شیمی
خوب نوبتی هم باشه، نوبت حفظیات شیمی کنکور هست. حفظیات 60 درصد بقیه ی شیمی کنکورت رو شامل میشه. برخلاف مسائل یادگرفتنش هم آسون تره و هم به صرفه تره مخصوصا اگه زمان زیادی تا کنکور نداشته باشی.
ابتدا بهتره بپرسیم: اصلا چرا فراموش میکنیم؟ 🤯 ذهن ما هر روز با میلیونها اطلاعات جدید بمباران میشه و البته که اکثر این اطلاعات رو به فراموشی میسپره تا ظرفیت حافظه رو برای اطلاعات جدید و حیاتیتر حفظ کنه. 🔴 اگه همین الان یک معادله شیمیایی رو به طور ۱۰۰ درصد یاد بگیری و دیگه مرورش نکنی، تا فردا ۵۰٪ و تا آخرهفته ۹۰٪ اون رو کاملا فراموش کردی! 🔴 این یک فکت علمیه که با آزمایشهای مستر ابینگهاوس (روانشناس) ثابت شده و هیچ راه فراری ازش نداریم.
1. قدرت و ارتباط (Strength and Relevance) هرچقدر اهمیت اطلاعات برای ما بیشتر باشه، و ارتباط نزدیکتری به دانستههای قبلی و علایقمون داشته باشه، مدت بیشتری توی حافظهامون میمونه.
البته آقای ابینگهاوس در طول این آزمایشات متوجه شد چرا بعضی از مسائل شیمی چند دقیقه هم تو ذهنت نمیشینن, در حالی که آهنگهای شاهکار دهه ۷۰ (ساسی مانکن پروداکشن...!) سالهاست توی مغزت حک شدن!!!
همچنین هرچقدر بیشتر با مسائل درگیر بشی، کلنجار بری و برای مغزت چالشبرانگیزتر باشند، بهتر به خاطر سپرده میشن.
با گذر زمان اطلاعات توی حافظه ما کمرنگ و کمرنگتر میشن تا جایی که کامل فراموششون میکنیم.
بیشترین میزان فراموشی بلافاصله بعد از یادگیری (روز اول) اتفاق میوفته. (منحنی فراموشی رو اون پایین ببین)
- 3.نحوه ارائه (Presentation)
اهمیت داشتن یک دبیر خوب اینجاست!
هرچقدر مطالب به صورت سازمانبندی شده، مرتبتر و شفافتر به ما یاد داده بشن، بهتر اونهارو به خاطر میسپاریم.
منطقیه چون اینجوری مغز به جای تلاش برای رمزگشایی اطلاعات پیچیده، روی به خاطر سپردنشون تمرکز میکنه.
نحوه تاثیر خلاصه نویسی شیمی هم توی ماندگاری مطالب به همین صورته: با خلاصه نویسی شیمی، اطلاعات به صورت طبقهبندی شده، نموداری و شفاف به مغزمون ارائه میشن؛ بنابراین بهتر اونهارو به یاد میاریم.
- 4. درگیری احساسات (Feelings)
وضعیت روحی و روانی آشفته، استرس، اضطراب و اختلالات خواب میتونن روی حافظه ما تاثیر منفی بذارن و شیب منحنی فراموشی رو بیشتر کنند.
هنگام نوشتن خلاصه برای شیمی هم فقط به متن کتاب درسی اکتفا نکن. حتما درسنامه کتاب کمک درسی رو هم بخون و چیزهایی که لازمه رو به خلاصههات اضافه کن. چون ممکنه از همین بخش ها سوال سخت هم بیاد و تو با اینکار این تستها رو هم مثل آب خوردن جواب میدی.
چگونه فراموشی شیمی کنکور را به حداقل برسانیم؟
مزیت استفاده از چالشهای آزمونی مدیکال
این چالشها در واقع آزمونهای کوتاه و سطحبندی شده از مباحثه که توی پنل و اپلیکیشن مدیکالیها برگزار میشه.
✅ فرض کن امروز مبحث اسید و باز رو خوندی، بعد از ثبت گزارشکارت توی اپلیکیشن مدیکال، چالش آزمونی این مبحث به صورت خودکار توی پنلت فعال میشه!
همونطور که توی منحنی فراموشی دیدیم، بیشترین میزان فراموشی مربوط به روز اول مطالعه است. بنابراین شرکت در چالش آزمونی در پایان روز جلوی فرار مطالب رو از ذهنت میگیره.
📌 نتیجه گیری 🤓 :
خوب حالا چیکار کنم که چیزایی که یاد گرفتم، توی ذهنم بمونن و فراموششون نکنم؟ 🤯
طبق وصیتهای اقای ابینگهاوس برای جلوگیری از فراموشی این اقدامات رو انجام بده:
- مرور شیمی به شیوه فعال : با تستزنی و خلاصه نویسی
- مرور شیمی در زمانهای طلایی
- استفاده از تدریس حضوری شیمی (شرکت در کلاس درس)
- استفاده از چالشهای آزمونی مدیکال
حالا که تا اینجا اومدی اینم بهت بگیم که اگه بعضی مطالب مثل ساختار ترکیب ها یا فرمول ها یا چیز های دیگه یادت میره، میتونی این ها رو تو یه دفتر بنویسی و هرروز قبل از شروع خوندن درس جدید، یه نگاه سریع بهشون بندازی. یا حتی میتونی رو یه کاغذ بنویسی و بچسبونی به دیوار اتاقت تا هرروز جلوی چشمت باشه.
گفتیم نحوه ارائه اطلاعات جدید به مغز در ابتدای مطالعه روی ماندگاری در حافظه تاثیر مستقیم داره. بنابراین داشتن روش مطالعه حرفهای برای شیمی حیاتیه!
نحوه مرور شیمی با تست زنی
اوصیکم بالتست!
برای اونایی که عربیشون خوب نیست بگیم: نه تنها برای درس شیمی بلکه برای تمام دروس کنکور، هرچقدر که بیشتر تست بزنی، بیشتر میتونی به درصد های بالا فکر کنی و مطالب رو هم کمتر فراموش میکنی.
همیشه اینو گوشه ی ذهنت داشته باش که مرور اصلی برای دانش آموز کنکوری، مروریه که همراه با تست باشه.
- اما تست زدن باید با حساب و کتاب باشه.
یعنی چی؟ یعنی بیا و یک سری بازههای مروری (معمولا آخر هفته ها) رو برای خودت مشخص کن و داخل برنامه بذار.
برای مرور کوتاه مدت بهتره مطالبی که دفعه ی اول میخونی رو یک بار روز بعد، سه روز بعد و هفت روز بعد مرور کنی.
برای بازه های بلندمدتتر طبق برنامه آزمون آزمایشی مطالب رو مرور کنی.
مرحله ی بعدی اینه که هر روز یک فصل از شیمی کنکور رو مرور کنی که حدودا 10 روز طول میکشه که کل شیمی خونده بشه.
بهترین تستهای مناسب مرور شیمی
استفاده از تستهای علامتدار
حالا که میخوایم همزمان با مرور تست بزنیم، یه سوال پیش میاد که دوران مرور چند تا تست بزنم؟ یا از چه کتابی تست بزنم؟
برای مرور اولویت تست هایی که انتخاب میکنی باید تست های علامتداری باشند که در طول سال هایلایت کردی. این تست ها معمولا تست های غلط و نزدهای هستند که تو کتاب تستت داری، یا تستهای غلط و نزده و حتی نکتهدار آزمون هایی که تاحالا دادی.
از بین این دو مورد باز اولویت اصلیت باید تستهای آزمونها باشه و اینطوری مرور همراه با تست انجام بدی.
استفاده از تستهای آزمونهای جامع امسال و سالهای گذشته
از بهترین تست های مناسب مرور شیمی هستند.
زیرکانهترین کار برای مرور شیمی قبل آزمونهای جامع اینه که آزمونهای جمعبندی سالهای گذشته رو که توی همون تاریخ برگزار شدند، حل کنی.
اینطوری کل نکاتی که باید بلد باشی برات مرور میشه، حتی ممکنه چیزهای جدید یاد بگیری یا سوالات مشابه رو توی آزمونت ببینی.
استفاده از منبع سطح دوم
اگه به مطالب مسلط بودی، بهتره بری سراغ منبع سطح بالاتر و تست زماندار بیشتر کار کنی. ولی اگه هنوز مسلط نبودی، برگرد رو درسنامهای که داری و یه بار دیگه مطلب رو کامل بخون و چند تا تست آموزشی هم بزن که موضوع مربوطه خوب برات جا بیوفته. پس سعی کن به تست های علامتدار مسلط باشی که تو بازه های مروری بعدی حتما بری سراغ تست های جدید و خیالت از بابت انواع تیپ تستی راحت باشه.
بهترین زمان مرور شیمی کنکور
اوایل سال تحصیلی
اینکه بهترین زمان مرور شیمی کنکور کی هست، بستگی به این داره که دقیقا تو چه بازه ای از سال کنکور باشی. اگه اوایل سال هست طبیعتا بعد از مرور های هفتگی (که پاراگراف قبلی توضیح دادیم) باید طبق برنامه ی آزمون آزمایشی مطالب رو مرور کنی و اولین دوران مهم مرور و جمع بندیت میشه دی ماه.
بعد از دی ماه
اگه داری این مقاله رو بعد از دی ماه میخونی، تایم بعدی مهم مرورت میشه دوران طلایی عید. که اولویت اولت باید مرور مطالب دهم و یازدهم باشه که پایه و بیس شیمی رو خوب یاد گرفته باشی. بعدش بری سراغ نیمسال اول دوازدهم.
ماه آخر کنکور
اگه این مقاله رو یک ماه آخر کنکور میخونی، همزمان با کنکور های سه روز یکبار که میدی و رفع اشکال شیمی رو انجام میدی، بهترین کار اینه که هرروز یک فصل شیمی کنکور رو مرور کنی.
دوران جمعبندی یکی از بهترین زمانهای مرور شیمی کنکور هست.
نحوه مرور شیمی از روی خلاصه نویسی
خوب همونطور که قبلا هم بهت گفتیم بهتره حفظیات شیمی کنکور رو از روی خلاصه نویسیهایی که داشتی، مرور کنی.
✅ خلاصه نویسیهات بهتره به شکل طبقهبندی شده و نموداری باشند، تا حافظه تصویریت رو هم درگیر کنند.
بعد از اینکه خلاصه های مربوط به هر بخش رو خوندی، بهتره بری و چند تا تست از اون بخش بزنی و ببینی که آیا مطالب رو خوب یادگرفتی یا نه. اگه هنوز مشکل داشتی بهتره که یه بار دیگه مطلب مربوطه رو از روی درسنامه ی کتابت بخونی و مرور کنی. و حتی اگه لازم بود، خلاصه نویسی هایی که انجام دادی رو کامل تر کنی.
فقط حواست باشه وقتی داری از روی خلاصه ها میخونی با صدای بلند بخون (در حدی که خودت صدای خودت رو بشنوی نه همسایه بغلی). اینطوری یه بار با خوندن و بار دیگه با شنیدن مطالب تو ذهنت تکرار میشن.
چگونه شیمی را در یک ماه مرور کنیم؟
تو این مدت زمان محدودی که داری باید اولویتت برای مرور شیمی کنکور، حفظیات این درس باشه.
حالا حفظیات را چطور مرور کنم؟
اول از همه باید یک منبع خلاصه طور برای حفظیات داشته باشی؛ مثل جزوه همایش اساتید یا خلاصه نویسیهایی که طول سال انجام دادی. اگه میبینی مرور از روی منبعی که داری بیشتر از 1.5 الی 2 ساعت طول میکشه، اون منبع به درد این کار نمیخوره.
بعد از اون خوبه که یه منبع خلاصهتر (خلاصه ی خلاصه) داشته باشی تا هر پایه ی شیمی رو بتونی تو 3-4 ساعت جمع کنی. این منبع میتونه کتابهای جیبی (برای مثال لقمه مهروماه) یا همون منبع قبلیت باشه به شرطی که درست حسابی علامتگذاری شده باشه.
در روزهای پایانی چگونه شیمی را مرور کنیم؟
تو روزهای آخر مونده به کنکور (یعنی همون 3-4 روز آخر) دانش آموزها 2 دسته میشن:
- یک عده به مطالب مسلط شدن به طوری که آزمون جامع آخر رو که میزنن، درصد حفظیات شیمیشون تقریبا 60-70 درصد به بالاست.
اگه تو جزو این دسته هستی، یه بار دیگه به کمک خلاصهی خلاصهای که تهیه کردی، همه ی مطالب رو دوباره مرور کن. البته علاوه بر خلاصهی خلاصه، تورق سریع متن کتاب هم یادت نره!! - دسته دوم کسایی هستن که درصد پایینتری رو کسب میکنند و افت و خیز زیادی توی درصدهاشون دارند.
✅ اگه جزو این دسته هستی اما میخوای بهترین عملکرد ممکنت رو توی شیمی داشته باشی؛ پیشنهاد میکنم فقط فصلهای مستقل، آسان و تستخیز شیمی کنکور رو مطالعه کنی.
شرکت در همایش شیمی؛ آری یا خیر؟
اگه آزمون جامع آخر رو زدی و درصد حفظیات شیمی کنکورت همچنان پایینه، شرکت کردن تو همایش جمع بندی میتونه برات معجزه کنه. اینطوری یک استاد که به مطالب مسلط هست، همه نکات مهم رو تو 2-3 روز برات جمع بندی میکنه. البته یادت باشه جزوه ی همایش (که همون خلاصه ی خلاصه هست) رو باید خوب و دقیق بخونی که خیالت از بابت حفظیات شیمی کنکور راحت بشه.
فقط یادت باشه تاثیری که خوندن خودت داره، هیچ همایش نداره. پس به این امید نباش که الان درسها رو مرور نمیکنم و بعدا همایش شرکت میکنم.
دقت کردی چیزایی که درست قبل امتحان میخونی چقدر خوب یادت میمونه؟!
به همین ترتیب نحوه جمعبندی هم تاثیر خیلی زیادی توی درصد شیمی کنکور میذاره.
اگه دنبال بهترین روش جمع بندی و مرور درس شیمی و یک راهنمای خوب برای سردرگمیها و سوالاتت توی این دوران هستی، این مقاله خیلی جوابه:
سوالات متداول :