خب این غذایی که میخوری و خوراکی هایی که میخری همشون از مواد اولیه ی خامی درست شدن که یا مستقیم از مزارع میان و یا از مزارع میرن تو کارخونه ها و فرآوری میشن و میان و میرسن دست تو. مهندسی صنایع غذایی درواقع کارش اینه که بیاد و این مواد خام رو با بهترین کیفیت تولید کنه و بتونه اون ها رو برداشت کنه. و با استفاده از روش های نوین که بیشترین بازده رو دارن اون ها رو فرآوری بکنه تا هم مواد خام خاصیت خودشون رو حفظ کنن و هم به محصول مورد نظر تبدیل بشن.
افرادی که تو این رشته هستن معمولا نسبت به بقیه ی رشته ها تو محیط هایی با سر و صدای کمتر و همچنین تمیز تر کار میکنن این میتونه یکی از مزیت های این رشته باشه برات.
معرفی کلی رشته مهندسی صنایع غذایی
این رشته رو میشه از گرایش های رشته ی مهندسی شیمی دونست.
رشته ی صنایع غذایی به علوم ریاضی، فیزیک و شیمی نیاز داره و تو باید در حدی بتونی همه ی اینا رو با هم جلو ببری. همچنین از اونجایی که این رشته با سلامت انسان ها در ارتباطه حس مسئولیت پذیری میخواد چون کوچکترین اشتباه میتونه زندگی هزاران نفر رو به خطر بندازه.
اگه وارد این رشته بشی میتونی تو سازمان های صنایع غذایی، سازمان نظارت بر توزیع کالا و یا شرکت های دارویی استخدام بشی. یا اگه اونا نشد میشه به عنوان کارشناس صنایع غذایی یا مسئول فنی وارد کارخانجات غذایی شد.
پس در حالت کلی کشور های خوب برای مهاجرت عبارتند از امریکا، چین، هلند، سوئد، فرانسه و انگلیس.
از طرفی هم از اونجایی که معمولا سر و کارت با دستگاه هاست و اونا برات کار میکنن کمتر خسته میشی و تایم کاریتم کمتره!
چالش ها
رشته ی مهندسی صنایع غذایی یه رشته ی حیاتی هست برای انسان و باید تو فرآوری مواد دقت کافی رو داشته باشی تا خدایی نکرده باعث اشتباهات جبران ناپذیری نشی.
این رشته به دلیل این که با غذا و مواد طبیعی سر و کار داره پره از شیمی و زیست. پس باید علاقه به این درس ها رو هم داشته باشی و حفطیاتت هم قوی باشه.
کار های طولانی مدت آزمایشگاهی نباید خستت کنه. چون مثلا فرآوری یه ماده امکان داره چندین روز کار آزمایشگاهی بخواد و از پا درت بیاره.
این رشته به بهداشت فراوان و نظم و انظباط نیاز داره. پس اگه آدم مرتبی نیستی یا خودتو اصلاح کن یا سمت این رشته نیا!
بازار کار صنایع غذایی تا حدودی خوبه ولی اینکه بتونی کار مورد علاقه ی خودتو در زمینه ای که میخوای پیدا کنی امکان داره سخت باشه. راه حلشم اینه که کار خودتو خودت بسازی!
این رشته گاها به محاسبات سنگین شیمی و ریاضی نیاز داره و همچنین نرم افزار هایی که قراره باهاش کار کنی و یادشون بگیری هم میتونه از چالش های پیش روت باشه.
دروس دانشگاهی
مهندسی صنایع غذایی از ۱۴۰ واحد درسی تشکیل شده که تو باید این دروس رو تو ۴ سال یا ۸ ترم پاس کنی. البته ۶ سال وقت داری ولی سعی کن همون ۴ ساله تمومش کنی.
این ۱۴۰ واحد از دروس عمومی، تخصصی و پایه تشکیل شدن. نزدیک به ۲۰ واحدش دروسی مثل فارسی، معارف و زبان هست که همون دروس عمومی هستن.
دروس پایه ای که قراره بخونی دروسی مثل فیزیک، شیمی، ریاضی، معادلات دیفرانسیل و... هستن که تو اکثر رشته های ریاضی وجود دارن. سعی کن این درسا رو خوب یاد بگیری.
و دروس تخصصی که اصل کار هستن؛ دروسی مثل میکروبیولوژی عمومی، شیمی موادغذایی، صنایع غذایی و... رو شامل میشن.
این رشته تو مقطع کارشناسی گرایش خاصی نداره و گرایش ها تو مقطع ارشد بحثشون باز میشه. اونم بعد از اینکه کارشناسی رو تموم کردی و کنکور دادی و تونستی قبول بشی ۴ حق انتخاب داری.
گرایش های صنایع غذایی موارد زیر هستن که جلوتر هم کامل توضیحشون میدیم:
- فناوری مواد غذایی
- زیست فناوری مواد غذایی
- شیمی مواد غذایی
- مهندسی صنایع غذایی
بازار کار و درآمد رشته ی مهندسی صنایع غذایی
تو دوران دانشجویی میشه تو این رشته با گرفتن پروژه برای برنامه ها و نرم افزار هایی که یاد میگیری به صورت فریلنسری کسب درآمد کنی که درآمد خوبیه و میشه گفت نیاز هاتو برطرف میکنه.
اما بعد از فارع التحصیلی بازار کار این رشته تو ایران خدا رو شکر خوبه و میشه پول خوبی ازش در آورد؛ چون همون طور که بالا گفتیم از نیاز های جامعس.
چند تا مثال از کار ها و درآمدشون:
بیین اگه این شغلی که داری از مقام های دولتی باشه که طبق حقوق قانون کار حساب میشه. اگه از بخش خصوصی باشه هم که قرار دادی هست بین تو و صاحب کار که اونم باز برمیگرده به تو و سابقه ی کار، تواناییهات، تایم کاری و... .
- از موقیعت های شغلی که برای تو در این رشته هست میشه به کارشناس طراحی تجهیزات اشاره کرد که ماهی تقریبا ۱۵ میلیون درآمد داره.
- مسئول فنی خطوط که مابین ۱۰ الی ۲۰ تومن هست.
- کار شناس متخصص برای خط تولید که حقوقی تقریبا ۲۰ میلیونی داره.
- میشه با موسسات آموزشی کار کرد که اونم تقریبا میشه گفت حقوقش با قانون کار حساب میشه.
مهاجرت با رشته ی مهندسی صنایع غذایی
۱۰ دانشگاه برتر دنیا تو حوزه ی کشاورزی و صنایع غذایی اینان:
- واگِنینگِن (هلند)
- دانشگاه کالیفرنیا (داویس، آمریکا)
- دانشگاه علوم کشاورزی سوئد (سوئد)
- آگروپاریس تِک (فرانسه)
- انستیتو تکنولوژی زوریخ (سوییس)
- دانشگاه کورنل (آمریکا)
- دانشگاه کالیفرنیا (آمریکا)
- دانشگاه ویسکونزین- مادیسون (آمریکا)
- دانشگاه ریدینگ (انگلیس)
- دانشگاه کشاورزی چین (چین)
ولی خب درآمد مهندسی صنایع غذایی تو این کشور ها چطوره؟
حقوق یه مهندس صنایع غذایی تو ایالات متحده سالانه نزدیک به ۸۰۰۰۰ هزار دلار هست که برای شروع رقم خوبیه. از طرفی هم این کشور از رتبه های برتر تو حوزه ی کشاورزی و صنایع مرتبط با اون هست و میتونه مقصد خوبی برات باشه.
کشور هلند از کشور های اروپایی با رفاه و موقیعت اجتماعی بالا هست و از نظر رفاهی کشور خوبی برای مهاجرته. همچنین این کشور بخاطر برخورداری از خاک حاصلخیز و... صنایع کشاورزی خوبی هم داره. پس حتما یه مهندس صنایع نیاز داره تا این محصولات کشاورزی رو فرآوری کنه.
ادامه در مقاطع بالاتر
خب فرض کنیم شما اومدی و درس خوندی و درستو تموم کردی و کنکور دادی و رتبتم خوب بود اومدی ارشد! بریم ببینیم چیکارا قراره بکنی.
گرایش های ارشد برای رشته ی مهندسی صنایع غذایی:
مهندسی صنایع غذایی:
کسایی که تو این گرایش درس میخونن درواقع کارشون مدلسازی و بهینهسازی فرآیندهای غذایی و ماشین آلات صنایع غذایی هست. یعنی میان و ماشین آلات بهتری رو میسازن یا ماشین آلات موجود رو بهینه میکنن.
شیمی مواد غذایی:
کسایی که تو این گرایش درس میخونن کارشون تحقیق در مورد ساختار های مواد غذایی و بسته بندی اونا هست.
زیست فناوری مواد غذایی:
اینا میان با استفاده از روش های زیستی و... تو ساختار مواد غذایی تغییراتی از جمله بو، رنگ و... ایجاد میکنن.
اینا همونایی هستن که با ژنتیک مواد غدایی بازی میکنن!
فناوری مواد غذایی:
دانشآموختگان این گرایش هم تو طراحی تجهیزات و ماشینهای فرآوری مواد غذایی کار میکنن.
بعد از اینکه شما یکی از این گرایش ها رو انتخاب کردی تو ارشد وقتی وارد دکتری میشی با یک گرایش مواجه میشی؛ اونم گرایش علوم و مهندسی صنایع غذایی هست.
آخرین رتبه قبولی رشته مهندسی صنایع غذایی
رتبه های قبولی این رشته تو دانشگاه های تهران تقریبا زیر ۱۰۰۰۰ هست.
تو دانشگاه های کلانشهر ها این رتبه تا ۱۷۰۰۰ میرسه و تو بقیه ی شهرها رفته رفته بیشتر میشه.
البته باید در نظر بگیری که این رتبه ها تقریبی هستن و هر سال امکان داره عوض بشه ولی خب میتونی همچین دیدی داشته باشی.