این رشته برعکس اسمش، مهندسی آبکی نیست و به جز کشور ما! بقیه ی کشورا شدیدا امروزه روی آب سرمایه گذاری میکنن و بنابراین نیاز جهانی به رشته مهندسی آب زیاده.
کاش میتونستیم بهت بگیم که تابستونا این رشته یه واحد داره به اسم شنا و شناخت آب ولی متاسفانه اینجوری نیس. تو این رشته یاد میگیری که چجوری میشه از آب تو کشاورزی استفاده کنی، یاد میگیری که انتقال آب چه شکلیه و چجوری میشه به آب آشامیدنی دست پیدا کنیم. و البته یاد میگیری که سد سازی چه شکلیه.
این رشته به خاطر ارتباط نزدیکی که با رشته های دیگه داره، بازار کار نسبتا خوبی داره و کسی که فارغ التحصیل این رشته باشه طیف وسیعی از سازمان ها رو میتونه برای کار انتخاب کنه.
برای مهاجرت تو این رشته باید رزومه ی خوبی داشته باشی و حداقل یه مقاله ی ISI هم داشته باشی.
چالش ها
برای ورود به این رشته باید به کار تو طبیعت و کار تو محیط کشاورزی علاقه مند باشی و با محیط زیست آشنایی ابتدایی داشته باشی. یعنی باید یه رابطه ی نسبتا خوبی با آب داشته باشی. اگه کلا میونه خوبی با طبیعت نداری نرو این رشته.
استخدام هم که امروزه خیلی کمه و درآمدش در حد یه کارمند عادیه. ینی توی ایران میتونیم بگیم که خیلی اهمیتی به این رشته داده نمیشه.
دروس دانشگاهی
این رشته سه تا مقطع کارشناسی،کارشناسی ارشد و دکتری داره. که واحد های مختلفی رو می گذرونن.
بعضی از این واحد ها اینا هستن:
- مکانیک سیالات
- مکانیک خاک
- طراحی سازه های آبی
- اب های زیرزمینی
- مهندسی منابع آب
- نقشه برداری و...
برای کارشناسی مثل رشته های دیگه ی مهندسی ۴ سال درس میخونی و همونجوری که گفتیم مهارت هایی رو در ارتباط با آب و کشاورزی یاد میگیری. یه جورایی یاد میگیری که چجوری آب رو منتقل کنی به محیط های کشاورزی یا چجوری آب رو استخراج کنی و به محل مصرف برسونی.
هیئت علمی و استخدام
واقعیت اینه که این رشته با توجه به اینکه با رشته های دیگه ارتباط زیادی داره، میتونه طیف وسیعی از شغلها رو دربر بگیره. و فارغ التحصیلای این رشته میتونن در موسسات زیر فعالیت کنن:
- وزارت نیرو مثل شرکتهای آب منطقهای، شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی
- مهندسین مشاور آب و خاک
- شرکتهای خصوصی مشاور و پیمانکاری
- شیلات
درنتیجه اگه ادارات دولتی استخدام داشته باشن، میتونی استخدام شی و احتمالا حقوقت مثل یه کارمند خواهد بود و درآمدت هم یه درآمد کارمندیه.
اگه هم که تا مقطع دکتری ادامه بدی میتونی به عنوان هیئت علمی استخدام بشی.
بازار کار و درآمد رشته مهندسی آب
درآمد این رشته داخل ایران چندان خوب نیست و حتی اگه استخدام بشی، یه حقوق ثابت کارمندی خواهی داشت.
ولی میتونی تو بخش خصوصی به عنوان مهندس مشاور کار کنی و بعد از کسب تجربه ی لازم شرکت مشاور و پیمانکاری تاسیس کنی که به مراتب حقوق بهتری داره. ولی اینو در نظر بگیر که آیا می تونی پروژه داشته باشی یا نه؟
و اینکه در نظر بگیر اگه شرکت خودتو بزنی باید بدونی که همیشه قرار نیس پروژه داشته باشی و در نتیجه درآمد ثابتی نخواهی داشت.
مهاجرت با رشته ی مهندسی آب
از اونجایی که آب این روزا تو کشورای خارجی، از مهم ترین مسئله های محیط زیستی محسوب میشه و افزایش جمعیت و منابع آب محدودی وجود داره، پس جذب این رشته خیلی خوبه ولی به شرطی که تو یه دانشگاه مطرح درس بخونی.
کشورای آمریکا، سوییس، چین و استرالیا جذب خوبی برای این رشته دارن.
ادامه در مقاطع بالاتر
گرایش های رشته ی علوم و مهندسی آب تو دوره های ارشد و دکتری رو در ایران میتونیم اینجوری لیست کنیم:
- سازه های آبی
- آبیاری و زهکشی
- منابع آب
- هواشناسی کشاورزی
از این هشت گرایش دانشگاههای سراسر ایران تو 4 گرایش اول یعنی سازههای آبی، آبیاری و زهکشی، منابع آب و هواشناسی کشاورزی دانشجو میگیرن.
دانشگاه هایی که این رشته رو تو مقطع کارشناسی،ارشد و دکتری دارن:
- دانشگاه تهران
- تربیت مدرس
- شهید چمران اهواز
- گیلان
- تبریز
- صنعتی اصفهان
- شیراز
- فردوسی مشهد
آخرین رتبه قبولی مهندسی آب
اینجوری بهت بگیم که با رتبه ی کشوری نزدیک ۷۰ هزار و رتبه ی منطقه ۱، ۲۷ هزار هم میشه تو این رشته قبول شد.